Key account manager – średnie wynagrodzenie
12 sierpnia 2017
Jak wygląda praca specjalisty ds. windykacji?
17 sierpnia 2017

Zawód baristy jest nam znany głównie z filmów oraz reklam kawy. Barista to specjalista od parzenia czarnego napoju; osoba, która o podawanym produkcie wie wszystko. Czy w Poznaniu można wypić kawę zaparzoną z ręki prawdziwego mistrza?

Nie ten, co kawę zaparza 

Wydawać by się mogło, że prawdziwych specjalistów od parzenia kawy najłatwiej znaleźć w lokalach, które specjalizują się w kawowym biznesie. Niestety w wielu sieciówkach oraz restauracjach osoby zaparzające kawę to pracownicy tymczasowi, którzy pracę za barem traktują jako chwilowe źródło utrzymania. Co prawda, większość z nich jest przeszkolona, ale to podstawowa wiedza. Mało jest ludzi, którzy mogą powiedzieć, że wiedzą dużo o kawie: odmianach, procesie produkcji i sposobach podawania. W kawiarniach sieciowych zatrudnieni są wybitni bariści, jednak nie stoją przy ekspresach i nie obsługują klientów. Zajmują się oni szkoleniem nowych pracowników organizacją kursów i warsztatów. 

Barista bariście nie równy

Zatrudnienie mistrza w parzeniu kawy jest powodem do dumy dla każdej kawiarni. Wielu smakoszy przyjdzie do lokalu wyłącznie przez wzgląd na baristę, możliwość skosztowania jego specjału. Barista nie tylko przygotuje niezapomnianą w smaku kawę, poda w odpowiednim naczyniu i temperaturze, ale i uraczy opowieścią o kawie. Wielu amatorów kawy poza smakiem i aromatem rozkoszuje się możliwością rozmowy o pochodzeniu spożywanego napoju, składzie mieszanki. W popularnych kawiarniach, które sprzedają kawę trudno szukać doświadczonych baristów. 

Barista poszukiwany

Niestety deficyt mistrzów w parzeniu kawy to także problem Poznania. Mimo, że znajdują się tu kawiarnie prowadzone przez pasjonatów, znawców i miłośników tego czarnego napoju, to w większości lokali zajmują się tym osoby z minimalną wiedzą w tym zakresie. Praca w kawiarniach traktowana jest jako zajęcie dorywcze lub tymczasowe. Z parzenia kawy ciężko się utrzymać, a doświadczenie wymaga lat praktyki i eksperymentowania ze smakami i aromatami. Na wybitnych baristów, którzy zajmują się tylko podawaniem kawy stać niewiele lokali. Z drugiej strony klienci kawiarni mają dość „ubogie” wymagania i gustują w klasycznych smakach.

Co ciekawe, wielu wytrawnych baristów nie spotkamy za barem, bowiem traktują to zajęcie hobbistycznie, a trenują w zaciszu domowym. Cały wolny czas spędzają na szukaniu informacji o kawie i testowaniu nowych rozwiązań.

 

Dodaj komentarz